WEB v srpnu

A je po létě. V září se počasí rychle změnilo a my jsme se vrátili k počasí, které nás na jaře trápilo. Sezóna volných modelů ještě ani nezačala, a už se pro vítr a déšť soutěže ruší. Jsem zvědavý, o čem to vlastně budeme psát.

Jak jsem již několikrát psal, reportáže ze soutěží a výsledky jsou vlastně to koření modelářů. Samozřejmě, i to, že se někdo pochlubí s nějakým modelem. O čem jsem nyní psal vám mohu doložit na níže uvedeném grafu. Co to udělá s návštěvností, když je velká akce.

Ještě z grafu vyčtete, že návštěvnost stoupá s počátkem sezóny.

Pojďme na hitparádu. Nejdůležitější informace pro vás byly právě ty výsledky, tentokráte z Mčr v Holešově. A také reportáže z tohoto podniku. Bohužel letos bez fotek, ale i tak vás zajímaly průběžné výsledky a průběžné dění. Na dalším místě pak byl můj článek o jednom pěkném retru. Jak již víte, postavil jsem jej. Ale o tom až příští měsíc.

V srpnu jsem ještě publikoval článek o zajímavém motorovém modelu, kupodivu jsem se nikomu netrefil do noty a tento článek prošel webem aniž by se četl. To mě docela překvapilo.

V zaří jsme publikovali článek o dění v Lánech, video z 1. MS, statistku z MČR, kterou připravil Honza Kypta. Zmiňovali jsem tam, že někteří modeláři nenahlásí správně název modelu. To samé se potvrdilo na soutěži v Lánech. Někteří modeláři to ani nenapsali na startovací lístek. Pravidelně se to stává v Lipencích. Pořadatelé s tím potom mají potíže. Schválně jsem se díval do pravidel našeho klubu, zda máme někde danou povinnost, nahlásit organizátorovi správné jméno modelu. Kupodivu tam není. Není to ani v neplatících pravidlech pro MČR a ani to nepožadují pravidla SAM78, natož Evropská pravidla. Přesto se přimlouvám za to, aby se tato zvyklost dodržovala. Výsledkovka, kde budou jen jména modelářů, a když někdo létá se dvěma modely, tak nikdo nebude vědět s čím se letělo a proč je tam dvakrát, bude docela divná.

 Pozoruji určitý úbytek modelářů na akcích. Mohu to přičíst na vrub veder, která v létě byla. Mohu to přičíst tomu, že se nám neustále zvyšuje průměrný věk modelářů. Také už mi není čtyřicet. Doufám, že to není známka toho, že historici již nejsou v kurzu. Pozoruji to na akcích v Lánech, v Lipencích, na Čížkovi, korespondenčka také není co bývala. Takže v tomto hnutí není všechno růžové, jak by si člověk myslel.

V srpnu jsem zjistil, že nemám žádný materiál do rubriky „Naše modely“. Tehdy jsem měl pouze „svého“ Kookieho a to bylo všechno. Požádal jsem různé modeláře, zda nemají něco nového, či zajímavého ve svých hangárech. Nakonec jsme se domluvili na spolupráci se všemi oslovenými, a tak postupně připravuji další sadu článků o modelech našich kolegů. Je to krásná práce. Ale někdy mi dlouho trvá. Nebojte kluci, na všechny se dostane!

Přeji vám krásný podzim, doufám, že počasí se ještě alespoň na chvíli zlepší a bude čas na to si zalétat.

Rozloučím se fotkou z roku 1967. Je to naše reprezentační družstvo, které létalo na MS v Sazené. Fotka je ze zadní strany časopisu Modelář číslo 8 z roku 1967.

Jirka Hloušek