Trochu anglického designu – Kookie

Při jednom hledání, už ani nevím co jsem to tehdy hledal, jenom vím, že to bylo velmi intenzivní hledání, jsem objevil tento pěkný a designově vyvážený model. Model mě zaujal jednak jednoduchým vzepětím, ale také typickým anglickým designem.

Jistě znáte Ascendera, a třeba také Thermal Hoppera. Když se na ně podíváte, zjistíte, že mají společné znaky. Krátký čumák, poměrně dlouhý trup ukončený směrovkou a výškovku, která je položena před směrovku. Takový je i model Kookie. Plán vyšel v časopise Model Aircraft v dubnu 1962.

Autorem tohoto jednokanálového R/C byl L. Blair. Pátral jsem po křestním jménu, ale zatím bez úspěchu. L. může znamenat cokoliv, třeba Lester, nebo Láďa. Takže zůstaneme u L. Blaira.

Model má rozpětí 80 palců, tj. 2032 mm. Je tedy o trošku větší než A2, které v šedesátých létech již běžně dosáhly dvoumetrových rozpětí.

Kookie byl navržen jako levná konstrukce R/C univerzálního kluzáku pro plachtění na svahu nebo jako termický větroň se startem na vlečném lanku. Celková hmotnost modelu s R/C vybavením je 20 oz (567 gramů), jenom není uvedeno zda prázdný a nebo s RC soupravou. Model průměrně dosahoval časy 3 minuty 40 sekund z 300 stop (91,4 m) dlouhé vlečné šňůry za klidného počasí. Nejlepší let, který autor s modelem vykonal, byl 25 minut 18 sekund a byl dosažen na svahu při větru o rychlosti 10 mph (4,47 m/s).

Konstrukce je konvenční. Trup je navržen tak, aby se do něj vešel přijímač Unitone, baterie a relé typu Conquest.

 Přední část trupu – gondola – je vytvořena z balsy tloušťky 9,5 mm. Jsou zde dvě přepážky obdélníkového tvaru z 1,5 mm silné překližky. Hlavice je také z balsy 9,5 mm silné. Na přední část pod odtokovou hranou navazuje jiná konstrukce. Balsové bočnice s průběžnými smrkovými nosníky 3×3 mm. Ty jsou přilepeny v rozích, kde se stýkají bočnice. Bočnice jsou z 3 mm balsy. Hrany jsou zaoblené.

Křídlo je klasické konstrukce. Typ profilu bohužel není uveden. Nosník je ze dvou lišt uložených nad sebou o rozměru 3X6 mm. Náběžná hrana je plaňkovaná balsou pro větší pevnost až k nosníku. Balsový potah  je z tuhé balsy o síle 1,5 mm. Odtokovka má rozměr 20X5 mm. Křídla jsou spojena ocelovými dráty o průměru 4mm. Křídlo se připevňuje k trupu gumou.

Ocasní plochy jsou také klasické konstrukce. Směrovka je plně balsová z 5 mm balsy. Autor si byl vědom důležitosti velké plochy pohyblivé části, a tak zvýšil účinnost směrovky malou váhou, která je nakreslena mezi panty. Panty byly vytvořeny klasickým šitím.

Výškovka byla pevná, protože šlo o jednokanál. Profil VOP je zespodu rovný. Konstrukce je jednoduchá, žebra se nasouvají na nosník shora. Nosník má rozměr 3X6 mm a je na výšku. Prostřední žebro je z balsy silné 3 mm. Střed je potažen balsou shora. Výškovka je k trupu upevněna gumou.

Plánek stahujte zde:

Myslím, že model jde postavit velmi lehký. S dnešním RC vybavením by mohl mít letovku kolem třičtvrtě kila.

Jirka Hloušek

Zdroj: časopis Model Aircraft, Outerzone