Diamant rekonstruovaný panem Arturem Cabanem

Vážení kolegové, vracím se opět k modelu Diamant. Tentokrát se zajímavým článkem o rekonstrukci modelu.

Pan Artur Caban z Varšavy byl velmi potěšen uvedením článku o rekonstrukci jeho modelu Admirál 2.

Napsal, že to není jediný československý model, který vlastní. V roce 2019 si pořídil model Diamant. Vlastně ani netušil, že se model tak jmenuje. Model sice v inzerátu vypadal, že je celý, ale nakonec zjistil, že až tak celý není. Protože rekonstrukce modelů jej velmi baví, rozhodl se, že model opět pošle do vzduchu. Na začátku si sám říkal, že opraví jen to nejnutnější, ale nakonec z toho byla veliká rekonstrukce, ale přenechme slovo Arturovi.

Ahoj, přes burzu jsem koupil tento kluzák od kolegy z fóra ze Slezska za rozumnou částku.

Fotky jsou od předchozího majitele.

Větroň jsem si koupil se zlomeným křídlem, ale přitahovala mě nostalgie starých modelů a jeho čistá, a trochu staromódní silueta. Rozhodl jsem se dát jej dohromady aby byl opět schopný letu.

Při podrobné prohlídce konstrukce zlomeného křídla se ukázalo, že některé díly byly zhotovitelem označeny tužkou. Z obsahu těchto nápisů a označení jsem usoudil, že kluzák byl postaven za naší jižní hranicí. Na překližkové spojce nosníku zlomeného křídla jsem našel mírně rozmazaný nápis „DIAMAN…“

Hledání na internetu netrvalo dlouho a ukázalo se, že můj kluzák je Diamant od O. Vitáska a plány spolu s popisem konstrukce byly zveřejněny v českém časopise Modelář 12/1981. Větroň má rozpětí křídel 2,5 m, plochu křídla: 54,24 dm2 a pro let by měl vážit 1 500 – 2 000 g.

V letech 1981-1983 získali českoslovenští závodníci přední místa a několik titulů na mistrovstvích své země v kategorii F3B na kluzácích Diamant 2B.

Podle původního nákresu O. Vitáska nemá kluzák křidélka, ale jsou použity vztlakové klapky. Zdá se mi, že design Diamantu 2B mohl být do jisté míry inspirován konceptem větroně Aquila navrženého Lee Renaudem z roku 1975, se kterým Skip Miller získal v roce 1977 titul mistra světa, nebo že větroně bez křidélek a s ušima obecně patřili v těchto letech k jednomu z trendů v navrhování soutěžních kluzáků F3B.

Přestože design křídla mého Diamantu docela věrně kopíruje výkresy, je zde několik výrazných konstrukčních odchylek. Křídla v trupové části mají mírný vztlak, který tam asi původně nebyl, nebyly vyrobeny vztlakové klapky, ale myslím, že by možná stálo za to pomocí nich zkontrolovat, jak to funguje.

Trup je laminátový, nikoli dřevěný, horizontální stabilizátor má jiný tvar a má poměrně silný symetrický profil. Tyto změny jsou buď vynálezem stavitele tohoto exempláře, nebo O. Vitásek dál vyvíjel jeho konstrukci a jedná se o pozdější verzi kluzáku.

Hmotnost dílů před zahájením práce:

Trup: 552 g

levé křídlo: 336 g

pravé křídlo: 340 g

Horizontální stabilizátor: 72g!

celkem: 1300g


Celá myšlenka záchrany spočívá v opravě a renovaci starého unaveného kluzáku, který by už asi nikdo nechtěl. Když se podíváte jak je to celé provedené, můžete vidět, že jej postavil celkem slušný modelář. Možná ne příliš pedantsky, ale profesionálně. Podle použitých lepidel předpokládám, že byla vyrobena asi před 30 lety. Letadlo pak změnilo majitele, někdo se ho nabažil, a tak doputovalo až ke mě. Samozřejmě můžete vše postavit od začátku. Ale to není tento projekt. Vyměním jen to, co je nutné a chci co nejdříve vidět tato stará křídla po kupě.

Pravé křídlo po sejmutí potahu

Křídlo bylo kdysi podobně poškozené stejně jako levé, a bylo rychle a co nejjednodušeji opraveno, takže bude muset být opraveno znovu. Je jasné, že prasklé a zdeformované plaňkování žeber bude nutné vyměnit. Obě křídla bez potahu nyní váží 266 g.

Oprava levého křídla

Na pravém měním komplet plaňkování žeber, vlastně i na levém.

Povrch uvedu „do kultivovaného stavu“ a pod fólií nebudou vidět žádné stopy po opravách, i když to samozřejmě nebude dokonalé, ale udělám maximum 😊

Práce na křídlech se blíží ke konci. Na zbývajících částích byla provedena výměna potahů žeber, bodové vyplnění promáčklin a finální broušení. 

Aktuální váha levého křídla bez potahu : 256 g / před renovací 266 g a pravé: 258 g / 266 g.

V případě trupu jsem nejprve odstranil nátěr a posuďte, co vzniklo.

Když se podíváte na trup, náběh křídla vypadá příliš velký, ale porovnal jsem fotku trupu s nákresem a ukázalo se, že úhel křídla dle návrhu je cca. +2 stupně a v tomto modelu byla žebra původně nalepena zpočátku v úhlu 0,00 a poté byla změněna na cca. +2.

Ještě v detailu

Bohužel tato přestavba nevypadá příliš krásně. Proto žebra v centroplánu byla odstraněna a upravena.

Pak byla opět dolepena a upraven  jejich tvar.

Kormidlo v renovaci. Byla odstraněna původní část kormidla, která byla z laminátu a nahrazena balsou.

Přizpůsobení kabiny. Kabina a celá přední část trupu byla vykytována a obroušena.

Je načase se podívat na výškové kormidlo. Nová kormidla mají tvar dle původního plánu. Jsou odlehčená, aby zbytečně netvořila váhu na konci trupu.

VOP pěkně opracuji do tenkého symetrického profilu. Budou lehčí než původní. Původně byly vodorovné stabilizátory podle výkresu mírně profilované z masivního balzového dřeva 5 mm se zesílenou náběžnou hranou vyrobenou z 3x2mm smrkových nosníků, a měla charakteristické zkosení dozadu. U mého modelu to však někdo udělal jinak: bez zkosení, se silnějším, symetrickým profilem – polystyrenová jádra potažená balzou, pokryta papírem a natřena. Byla těžká, vážily 70 g.

Neustále rovnám geometrii celého modelu. Skládání, zkoušení, rozkládání, vrtání, lepení, skládání, kontrola, rozkládání, korekce a znovu to samé dokola. Výsledky práce nejsou moc zajímavé: díra sem, špendlík tam, ale ještě trochu toho všeho, a bude hotovo.

Chvíli to trvalo, ale je to tady: úhly křídel byly opraveny, upevnění plovoucího stabilizátoru bylo přilepeno. Dá se předpokládat, že má kluzák svou původní správnou geometrii.

V trupu vyměním táhla. Dřevěná táhla s drátěnými částmi vyměním za bowdeny, mám téměř nová serva HS-485HB, ale nejdřív dodělám to, co zbývá dodělat a teprve pak zkusím upravit řízení.

Kluzáky F3B z 1. mistrovství světa v roce 1977 již byly potaženy fólií, i když na této straně „železné opony“ to bylo asi vzácné. V popisu konstrukce Diamantu je autorem řečeno, že model byl potažen fólií. Je rozhodnuto, potahuji folií Oralight, zbytek bude Oracover.

(Nakonec jsou na modelu i ty hvězdy 😊 poznámka editora)

Ještě instalace serv a nějaké drobné detaily.

Diamant připravený k letu váží 1535 g.

 Pan Artur Caban dokončil svůj projekt renovace  modelu Diamant. Věřím, že model opět krásně létá, dokonce i lépe než kdysi. Obdivuji jeho trpělivost a šikovnost. Mimochodem, nedavno mi Artur psal, že když byly na Vitáskově modelu hvězdy, tak tam ještě nějakou další přidělá.

Děkujeme Arture za krásný příběh a přejeme spousty krásných letů s renovovanými modely!

Jiří Hloušek

Foto: Artur Caban

Odkaz na rajskou galerii s nepublikovanými fotografiemi z rekonstrukce.

https://www.rajce.idnes.cz/jhmodel/album/rekonstrukce-modelu-diamant-panem-arturem-cabanem-z-varsavy