SLOVO PREZIDENTA 2/2024

Druhý kvartál roku 2024 je za námi. Tyto tři měsíce jsou obvykle nejvytíženější z celého roku. Soutěžení, které bylo v plném proudu se teď s prázdninami trochu uklidní, abychom nabrali sílu na podzim. Jen nás trochu potrápilo počasí,  a tak musely být některé soutěže přeložené. Například Láďa Kozák, coby nejpilnější organizátor soutěží měl letos na počasí celkem smůlu. Také kluci co létají pohárovou soutěž motoráků mají některé soutěže přeložené. Nám žehrovickým,  se počasí celkem vydařilo a tak soutěže na Lánech i na Rané, byly odlétány v původním termínu. Na konci června jsme se potom zúčastnili prvního MS v Maďarském Jákabszállás.

Memoriál Radoslava Čížka skončil rozladěním některých soutěžících. Já jsem si cestou domů říkal, že je to naposled, co jsem něco organizoval. Nakonec jsem si ale řekl, že příští rok udělám MRČ jinak. Více na pohodu pro všechny, kteří se rádi vidí. Celý koncept už mám v hlavě a uvidím, jestli bude tato myšlenka správná.

 Raná, MRČ.

 MS v Maďarsku se podle mého názoru celkem vydařilo. Bylo tam několik světlých a několik sporných momentů, ale celkový dojem od soboty po čtvrtek, kdy jsem odjížděl byl dobrý. V pátek došlo na nějaké třecí plochy, ale je to stejné, jak říkám, na našich soutěžích. Jediné slovo, kterým se pořadatel musí a bude zabývat, je oficiální protest. V celé nahotě se ukazuje pravda, že organizovat takovouto soutěž není jednoduché. Vyžaduje to ohromné množství času na přípravu, peněz a energie. Litoval jsem pořadatele, když jsem viděl spoustu neodebraných startovních čísel. Platilo se až na místě a tak si účast mohl každý, bez jakékoli finanční újmy, na poslední chvíli rozmyslet. Na jednání prezidentů jednotlivých SAMů, kterého jsem se zúčastnil za Zdeňka Hanáčka, který dopředu avizoval svou neúčast, se řešila hlavně změna programu z důvodu předpovědi počasí, která nakonec nevyšla, ale pro příště je jasné, že přihláška na jakýkoli šampionát/soutěž by měla zároveň obsahovat poplatek za prvních několik modelů. Za prvé by si potom někteří vzali modelů více, a za druhé by si rozmysleli nepřijet a nechat tak organizátory ve štychu.

 společné foto SAM zástupců jednotlivých států

Organizovat , hlavně velké, soutěže se vlastně nikomu nechce. Soutěžit ano. Jak tedy z toho ven? Nevím.

Příští rok je  dvacáté Mistrovství  Evropy v Itálii, další rok by se mělo konat v ČR. Zdeněk mne požádal o pomoc, nebo převzetí organizování. Ale my pomalu nejsme schopní, nebo spíš nechceme organizovat ani MČR. Lépe řečeno, zatím chceme, ale leží to na pár jednotlivcích a ti když ztratí chuť, bude to velký problém. Zároveň je doufám všem jasné, že ten kdo soutěž organizuje, už jen těžko soutěží….  O tomto problému si budeme muset promluvit s klukama ve vedení klubu, myslím tím i Romana Fouska a k celé záležitosti zaujmout nějaké stanovisko. Rozpočet MČR je tak 100 tis. Kč bez ohledu na počet zúčastněných. To jsme schopni za pomoci sponzorů a symbolického startovného vyřešit. Na ME by bylo potřeba sehnat  tak 3-5x tolik, aby bylo vše tak jak má být. A to je opravdu velké sousto.  Tyto částky přes prst uvádím, aby si každý uvědomil, že každý špás něco stojí a pořádat akci, kterou klub a organizátoři mohutně dotují ze svého, je nesmysl a po nikom to nikdo nemůže chtít.

Ale veseleji.  Někteří z vás četli mé denní reportáže z MS. To také zabere čas, který bych jinak strávil buď přípravou na soutěž, nebo pitím piva. Ještě mám v hlavě pár postřehů.  Nejsem si vědom, a číst to zpětně již nehodlám, jestli jsem dostatečně poděkoval Romanovi za organizaci českého kulturního centra. Také jsem dostatečně nepoděkoval Petrovi za snědené klobásy, ani Frantovi za snědené všechno. Fernet, kterým jsme hostili Huny, byl Pepíka Hejska. Jeden večer jsem bezostyšně zcizil lahev karibského rumu (komu nevím, asi Maďarům) a přinesl ji k vypití do našeho střediska. … stála tam tak sama u hangáru, večer již pokročil..  tak se zpětně na dálku omlouvám. Marek hrál též zdarma na kytaru a bavil přítomné vtipy, stejně tak mačkal struny Zdeněk Sýkora. Kdyby jste chtěli slyšet vtip o alkoholické zelenině, zeptejte se Franty Kšány 🤣. ..nebo Slávka? Už se mi to plete.

 Večerní posezení bylo vždy skvělé.

Posezení pod přístřeškem bylo vždy prima a jelikož k Petrovi Macháčkovi, majiteli pivovaru Starokladno chodím na pivo každou středu, připadal jsem si jako v rodné hospůdce.  Počasí bylo v Maďarsku horké, nikoli však tak strašné, jako na posledním italském ME. Proslovy byly dlouhé, předváděná drezura koní byla fajn, ale taky mohla být kratší. Kůli zahuštění programu se rozhodlo začínat vždy o půl hodiny dříve – v 9:30 a končit o hodinu později – v 17:00. László dopředu avizoval případný problém s časoměřici, kteří měli smlouvu od 9-16. Občas to nevyšlo přesně na čas, ale myslím že v rozumné toleranci. Nejvíce jsem se zasmál a zároveň se mi nejvíce líbí fotografie vítězů z prvního dne, na které Franta Kšána maskuje vlajkou Petra Knoba. Je na ní vidět ryzí radost a také to z nás spadlo, že už to „cinklo‘.

 Franta maskuje Petra Knoba, který doma neřekl kam jede…

 ..a potom doma u videa, když hráli českou hymnu a kameraman nejen kameroval ale těž zpíval.  Mrzí mě, že jsem ani zdaleka nedosáhl na rozlet větroňů. 420g těžký Thor neměl v pondělním větru šanci. A také mě mrzí, že se Pepa Hejsek nedostal do rozletu ELOTu, když už jsme ho tak vyprovokovali,  Romčův rozlet v OTVR a Volečkovy problémy s motory. Prostě, něco nám vyšlo, něco ne. Byla to termická loterie, ale pro všechny stejná. O pár účastníků česká výprava přišla, pár nových přibylo.. Česká výprava byla druhá nejpočetnější a jednoznačně nejúspěšnější. Gratuluji Slávkovi k získání titulu Grand Champion.

 Večerní vyhlašování výsledků. Naše skupina vzadu u slunečníků.

 Když se vrátím k dění v našem klubu SAM 95, je třeba opakovaně vyzdvihnout práci Jirky Hlouška. Stará se o web a finance, tedy skoro o vše.

 V srpnu bude v Holešově MČR. Já se ho bohužel nezúčastním, ale vyzývám členy SAM 95, pokud mohou,  aby se v co nejhojnější míře zúčastnili. Je to svátek ČR historického modelářství, společenská akce a výraz úcty k pořadatelům. Jednoho dne se totiž může stát, že už se žádný blázen, který utratí svůj čas pro ostatní, nenajde.

 Jiří Hruška, prezident SAM 95 Bohemia z.s.